Stoofschotel
Benodigdheden:
200 gr boter
Groene kool
1 ui
1 teentje knoflook
50 gr gerookte spek blokjes
400 gr hamlappen
250 ml bruin bier
500 gr aardappelen
50 ml melk
5 droge boterhammen
Bereiding:
De vuurvaste ovenschaal invetten, verwarm de oven voor op 190 gr, snijdt de hamlappen in blokjes van 1 cm, snijdt de ui en knoflook fijn, smelt de boter en bak hierin in 3 minuten de ui, knoflook en de spekjes.
Voeg het vlees toe en bak dit ook nog ca 3 minuten mee.
Schenk het bier erbij en laat dit inkoken daarna op smaak maken met zout en peper.
Snijd de groene kool in dunne reepjes, smelt 50 gr boter en stoof hierin de kool gaar.
Zout en peper toevoegen.
Kook de aardappelen gaar met zout.
Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.
Pureer de aardappelen, roer 100 gr boter en de melk erdoor, daarna op smaak maken met zout en peper.
Schep het vleesmengsel onder op de schaal, dan de groene kool. Verdeel de aardappelpuree erover, rasp de boterhammen tot paneermeel en strooi als laatste flink wat van dit paneermeel over de ovenschotel en leg er wat klontjes boter op.
Zet de ovenschaal ca 40 minuten in de oven.
Smakelijk eten.